Takojšnje zahteve | Odbor za pravično in solidarno družbo
PROTIFAŠISTIČNI MANIFEST, USTAVIMO PRODAJO MERCATORJA➧

Takojšnje zahteve

  1. Zahtevamo odstop sedanje slovenske vlade!

    Sedanja vlada mora nemudoma odstopiti. Pozivamo opozicijo, da soomogoči prehod v novo kvaliteto demokracije tako, da nedvoumno podpre zahteve državljanske vstaje in z jasnimi sporočili pripomore k oblikovanju tehnične vlade. Prepričani smo, da je tehnična vlada kot prehodna rešitev do volitev bistveno boljša od sedanje vlade, ki ne uživa zaupanja državljanov in prispeva k poglabljanju krize.

  2. Od sedanje vlade zahtevamo, da javnost seznani z identiteto in cilji provokatorjev, ki so izzvali nasilje na demonstracijah konec novembra v Ljubljani!

    Po dostopnih virih ni dvoma, da so incidente povzročili organizirani provokatorji. Prepričani smo, da vlada razpolaga s podatki o njihovi identiteti in ciljih, zato zahtevamo, da z njimi nemudoma seznani javnost. Zahtevamo tudi ustanovitev neodvisne preiskovalne komisije, ki naj v čim krajšem roku izvede lastno preiskavo o nasilju in s svojimi rezultati seznani javnost.

  3. Od sedanje vlade zahtevamo, da zagotovi, da demonstranti na bodočih protestih ne bodo izpostavljeni nasilju, protestnike pa pozivamo, naj ne nasedajo provokatorjem, temveč jim na miren način preprečujejo napade na policiste.

    Bojimo se, da trenutna vlada Republike Slovenije ni zainteresirana za visoko stopnjo varovanja pravic državljank in državljanov do mirnega zbiranja in izražanja protestnih sporočil. Izjave in celo uradna stališča predstavnikov trenutne vlade o »zarotniških ozadjih protestov« kažejo, da vlada razmišlja o uvedbi izrednega stanja. Taki logiki bi ustrezali nasilni incidenti. Če se bodo na protestih 21. decembra zgodili taki incidenti, bomo vlado šteli za soodgovorno zanje.

Odbor bo na temelju vrednot, zapisanih v Manifestu, v prihodnjih tednih oblikoval podrobnejše predloge za alternativni program sedanji politiki.

Ljubljana, Roška cesta, 20. 12. 2012